Vad du äter påverkar järnnivåerna
Det finns mycket järn i kött, fisk, ägg, inälvsmat och mat som är rik på blod, till exempel blodpudding och blodkorv. Det finns även järn i exempelvis fullkornsprodukter, spenat, bönor, nötter, frön och linser. Vissa matvaror är berikade med järn, exempelvis välling för barn.
C-vitamin gör det lättare för kroppen att ta upp järn, såsom frukt och grönsaker som innehåller mycket vitamin C. Motsatsen gäller för te, kaffe och mjölk som inte bör drickas tillsammans med maten eftersom det gör det svårare för kroppen att tillgodogöra sig järnet.
Källa: 1177
Förebygga järnbrist
Om du har låga järnnivåer bör du äta mat som innehåller mycket järn och vid behov komplettera med kosttillskott. Den som enbart äter vegetarisk eller vegansk kost behöver se till att få i sig järn från till exempel baljväxter, frukt och grönsaker för att minska risken för järnbrist.